Fake news!

Fake news!

‘Als zelfs de president van de Verenigde Staten slachtoffer is van fake news, dan kan het ons allen overkomen!’ Het klinkt een beetje dramatisch, maar achter bovengenoemde opinie heerst toch een kern van waarheid. Om deze reden zullen we in de stuk ingaan op het fenomeen ‘fake news’ en hoe hiermee om te gaan.

‘Fake news’ ook wel nepnieuws genoemd, is misleidende informatieverspreiding doormiddel van nieuwsberichten die via social media razendsnel wordt verspreid om de publieke opinie te manipuleren en/of om geld te verdienen. Doordat praktisch iedereen met toegang tot internet nepnieuws kan plaatsen vervagen de grenzen tussen ‘echte’ nieuws, nepnieuws en gewoonweg verkoopadvertenties.  

Bovengenoemde klinkt allemaal heel simpel en logisch, echter hebben we toch allemaal weleens een bericht gelezen op social media dat we als waarheid hebben aangenomen, dat achteraf nepnieuws bleek te zijn. Door onderstaande tips te gebruiken, leer je heel snel nepnieuws te herkennen.

  1. Lees niet alleen de ‘headlines’, maar het hele bericht.
  2. Waar komt het bericht vandaan?
  3. Wie heeft het bericht verstuurd?
  4. Wat zijn de gebruikte bronnen van het bericht?
  5. Van wanneer dateert het bericht?
  6. Kun je het bericht via andere ‘news outlets’ verifiëren?

Met bovengenoemde tips kun je makkelijk het kaf van het koren scheiden en heb je heel snel door wat echt of nep is. Er zijn ook berichten die wat moeilijker te onderscheiden zijn van nepnieuws en daarvoor kun je de volgende tips gebruiken.

  1. Zijn de gebruikte foto’s en video’s ‘echt’? (In sommige gevallen op je samsung)
  2. Is het een opinie, interpretatie, satire of de waarheid?
  3. Wat zegt mijn omgeving over het bericht?

De beste tip die gegeven kan worden voor het herkennen van nepnieuws is om je gezond boerenverstand te gebruiken. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook wel het geval.

Leave a Reply